10/08/2024

HET GING (HELEMAAL) MIS.

Ik heb er inmiddels met vrienden over gesproken, die er geen aanstoot aan nemen. Ben ik de enige die in dat bijna obligaat door nieuwsredacties uitgesproken zinnetje een taalverschraling, of toch in elk geval inflatie, bespeur? Dat gemak, alsof context en connotatie steeds dezelfde zijn. En wanneer gaat er eigenlijk iets ‘mis’? Wat vinden jullie, als je het onderstaande leest?
‘Die avond ging het helemaal mis. Ze hadden de maagsonde per ongeluk in zijn longen geprikt, waardoor het voedsel in zijn longen stroomde.’ (NRC)
‘Maar in de 60e minuut ging het helemaal mis. Na een opstootje gooit een toeschouwer een scherp voorwerp, mogelijk een aansteker (…)’ (NOS Achtuurjournaal)
‘Vandaag ging het helemaal mis: één van de boten kapseisde voor de Franse kust, in de buurt van Calais, waardoor, volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, zeker 31 mensen zijn verdronken.’ (NOS Achtuurjournaal)
‘Niet alleen op Zandvoort ging het helemaal mis, ook op de Duitse beurs kreeg autobouwer Mercedes maandag een flinke tik te verwerken.’ (NRC)
‘Maar achter de schermen ging het helemaal mis. Van Nieuwkerk, onthulde de Volkskrant, voerde jarenlang een schrikbewind (…)’ (NRC)
‘Op de rotonde in Brummen ging het helemaal mis (…) Hulpdiensten bevrijden de slachtoffers uit hun beknelde positie. ’ (De Stentor)
‘Het Afval Energie Bedrijf (AEB) ging afval verbranden en zo energie opwekken voor tienduizenden huizen. Maar het ging gruwelijk mis. Door gebrekkig onderhoud en slechte veiligheid zijn de meeste verbrandingsovens stilgelegd.’ (NOS nieuwsuur)
‘Eind vorig jaar ging het helemaal mis bij het Kamper vloerenbedrijf: Patrick K. stak zijn compagnon neer (…).’ (RTV Oost)
‘Eind januari ging het helemaal mis. Vier pestkoppen sloten Mia op in de toiletten van de school en begonnen haar te schoppen en slaan.’ (De Stentor)
‘Als tiener ging het helemaal mis door die ene video, nu wil ze het voorbeeld zijn dat ze toen niet had.’ (AD)
‘Vrijdagavond ging het helemaal mis bij zijn rijtjeshuis (…). “Ik lag rustig op de bank”.’ (ZO-NWS streekomroep regio Parkstad Limburg. )
‘Weggelopen hondje Toby vond hij terug, maar met baasje Emile ging het helemaal mis.’ (De Gelderlander)
‘Rond 12:35 uur op woensdagmiddag ging het helemaal mis met een lesvliegtuig van Vliegschool Breda Aviation.’ (Ettenleurse Bode)
‘Op 13 december 1944 ging het helemaal mis. ‘Mijn opa hoorde schoten bij één van de verzetsholen. Hij pakte de fiets en haastte zich ernaartoe’, vertelt Anne in een boek dat zij over haar familie heeft geschreven.’ (Omroep Gelderland)
‘Afgelopen donderdag ging het helemaal mis in Rotterdam. Twee groepen mannen raakten in een Van der Valk-restaurant slaags met elkaar. Was het eten zo slecht? Of was de appelmoes op?’ (Buro Jansen & Janssen)