27/06/2021

In 2013 ontmoette ik Emmanuelle Rollé bij de presentatie van Het Liegend Konijn, met o.a. Philip Hoorne en Delphine Lecompte. Een jaar later volgde een optreden tijdens de Open Boekdagen, waar ik samen met Michael Abspoel, in het restaurant van Sten van Slycke, muziek van Brel bracht. In 2015 besloten Michael en ik ons muziektheaterprogramma Over leven met Brel in Vlaanderen op de planken te brengen. Onder leiding van Emmanuelle werden we warm onthaald tijdens de Gentse Feesten, waar we drie dagen stonden. Er volgden onvergetelijke optredens in Beauvoorde, Diksmuide en Roeselare, waar zij ons liet kennismaken met onvervalste Brel-fans, van wie sommigen vrienden werden. Weer een jaar later nodigde Emmanuelle mij uit voor een literair optreden tijdens het kunstenfestival UFO in 2016, opnieuw met o.a. Philip en Delphine. In 2017 publiceerde ik mijn debuutroman Het Siamees moment. Hiervoor namen we promotiefilmpjes op, waaraan bekende en minder bekende Nederlanders en Vlamingen hun medewerking verleenden. We togen daarvoor ook naar de boekhandel in Menen, waar Emmanuelle een fragment van de roman voorlas. Omgekeerd was zij regelmatig van de partij tijdens mijn boekpresentaties en andere festiviteiten in Nederland. We bellen en bezoeken elkaar nog regelmatig. Emmanuelle is een goede vriendin en een unieke gesprekspartner waar het de literatuur betreft. Wie haar op de social media volgt, kan haar bevlogenheid met oude en nieuwe schrijvers nauwelijks ontgaan. Niets ontsnapt aan haar aandacht, alles wordt opgemerkt en fijntjes toegelicht. Ik ben blij dat ik deel mocht uitmaken van jouw boekenavontuur en meer dan dat, bedankt daarvoor.

Op 26 juni was het dan zover. Maar wat een bijzondere avond werd het! Interviewster Melissa Giardina: “We vierden de Dag van de Boekhandel maar iedereen was er vooral om afscheid te nemen van en als eerbetoon aan de mooiste en meest heerlijke boekhandelaar van Vlaanderen: Emmanuelle Rollé.” Er volgden optredens van o.a. hoofdreacteur van Liegend Konijn Jozef Deleu. Schrijver Roderik Six interviewde de schrijvers Toni Coppers en Jeroen Olyslaegers. Melissa Giardina ging in gesprek met de auteurs Delphine Lecompte, Gaea Schoeters en mij. Het duurde veel te kort!

Het spijt me dat de Standaard Boekhandel in Menen voor jou stopt, Emmanuelle. Tegelijk weet ik dat jouw enthousiasme en brede kijk op de kunsten nieuwe deuren voor je zal openen en wens ik jou een mooie nieuwe start!