Echt ‘kleinkunstig’ is Peter Brouwer eigenlijk niet. Hij is vooral schrijver van intrigerend mooie gedichten en verhalen, en uitstekend pianist/accordeonist. (…) Brouwer wil wel heel veel tegelijk in 90 minuten. Juist daarmee heeft hij op zeer authentieke wijze gebracht wat hij heeft beloofd. We zijn als toeschouwer ongemerkt deel van zijn spagaat geworden.

Caroline In ‘t Veld
schrijfster, zangeres en componist

In het kielzog van drie dichtbundels en een debuutroman – en vooruitlopend op een nieuw boek – schreef Peter Brouwer een kleine theatervoorstelling: SPAGAAT. Hierin laat hij zijn muziek, teksten en persoonlijke ontboezemingen één verhaal vertellen. Dat gaat over het maken van keuzes, een jongensdroom die uitkwam en een spagaat die blijft.

Peter Brouwer is een multi-kunstenaar die niet kon kiezen. Hij liet een carrière als beroepsmusicus achter zich, om zich aan het schrijven te kunnen wijden. U voelt hem al aankomen: toen hij eenmaal begon te publiceren, kwam de muziek toch weer op zijn pad.
Wat betekent dat, keuzes maken, en hoe besluitvaardig staan we zelf in het leven? Vragen met een actualiteitsgehalte. Peter Brouwer probeert ze aan de hand van persoonlijke verhalen en liedjes te beantwoorden, zichzelf gepassioneerd begeleidend op accordeon en piano.

Boekingen & informatie: info@peter-brouwer.com

muziekentheaterjuli2015

OVERLEVEN MET BREL
Ne Me Quitte Pas, Marieke, Amsterdam, Mijn Vlakke Land en vele andere Brel-hits, ze zijn allemaal te horen in dit avondvullende muziektheaterprogramma.
Abspoel & Brouwer brengen een originele hommage aan de grote chansonnier Jacques Brel. Zij brengen de chansons aan de hand van persoonlijke verhalen en vertellen welke invloed Brel op hun leven heeft.

In hun programma OVERLEVEN MET BREL maken we kennis met het nieuwe theaterduo Abspoel & Brouwer.
Zij ontwikkelden een Brel-concept dat, naast geliefde chansons, persoonlijke verhalen en gedichten bevat. De voorstelling is te zien in theaters, café chantants en op festivals in Nederland en Vlaanderen.
Toen Abspoel en Brouwer elkaar ontmoetten, bleek dat zij een passie deelden voor Brel. Onwillekeurig begonnen ze te praten over periodes in hun levens, de goede en de kwade, en welke rol Brel hierin steeds speelde. Soms raakte Brel op de achtergrond. Maar altijd kwam hij weer op hun pad, en dan trokken ze opnieuw een LP uit de kast. Steeds waren er nummers die hen inspireerden of troostten. Ze besloten een voorstelling te maken waarin ze aan de hand van persoonlijke ervaringen vertellen, hoe groot de invloed van Brel op hun leven was en is. Daarmee het publiek uitnodigend om zelf na te denken over de impact van Brel op hun leven.

Wat betekenen de grote Brel-thema’s vriendschap, liefde, afscheid, jeugddromen en vrijheid voor u?

‘Overleven met BREL’ gaat dus niet alleen over Abspoel en Brouwer, maar over ons allemaal: hoe zijn wij met deze thema’s omgegaan? Brel, die in de jaren vijftig, zestig én zeventig wereldwijd zoveel mensen wist te bereiken – van Parijs tot New York – sprak een universele taal die iedereen begreep en in de ziel raakte.

Voor de een is dit intieme programma een warm weerzien, voor de ander een verrassende eerste kennismaking met deze tijdloze artiest. ‘Overleven met BREL’ bestaat naast de persoonlijke teksten en gedichten – uiteraard – uit de grote chansons van Brel. Michael Abspoel vertolkt deze chansons, begeleid door Peter Brouwer op piano en accordeon.

~ Peter WJ Brouwer is naast theatermaker, muzikant en performer ook landelijk dichter. In de jaren negentig viel hij als pianist in de prijzen op het Concours de la Chanson. Van zijn laatste bundel (Mascara) werden gedichten opgenomen in De 100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2015.
~ Michael Abspoel komt uit een theaternest. Hij is televisiemaker en was jaren lang de markante stem van het bekende televisieprogramma ‘Man bijt hond’. Naast zijn televisiewerk treedt hij regelmatig op als zanger en theatermaker.

Abspoel & Brouwer speelden in 2014 en 2015 try-outs in Nederland en België, waaronder in 2015 tijdens de bekende Gentse Feesten, de nieuwe muziektempel de Tolhuistuin (Amsterdam), het Beauforthuis in Austerlitz en schouwburg Amphion (Doetinchem) . Daarnaast zijn zij geprogrammeerd in de Hanzehof (Zutphen) en spelen ze een driedaagse tournee in Vlaanderen.

Voor een indruk van de voorstelling Een dichter: Over leven met Brel verwijzen wij u naar een korte trailer en een lange trailer.

Kijk voor meer informatie en een speellijst op Facebook of op de websites van de artiesten:
www.facebook.com/overlevenbrel
www.michaelabspoel.com
www.peter-brouwer.com/muziek-theater

Fotografie: Joost van Ophem