Mascara

In Mascara, de tweede dichtbundel van Peter WJ Brouwer, draait alles om relaties: mensen balanceren op het smalle pad tussen vriendschap en liefde, eenheid en eenzaamheid, aantrekken en afstoten, deelbaarheid en ondeelbaarheid. Mascara is de paradox waarbij het niet benoemde wordt verhuld, en wat verhuld is wordt benadrukt.

In deze poëzie heerst geen licht of donker, maar iets daar tussen in dat wringt: een verlangen dat zich in de stiltes tussen de momenten manifesteert.

De gedichten in deze bundel zijn op een breekbare manier afstandelijk en tonen een verscheurdheid die tegelijk sereen is. Het is die tegenstelling die Brouwers werk eigen maakt.

MASCARA |Peter WJ Brouwer | Gedichten – 48 pag. | Uitgeverij P., Leuven | ISBN-nr.: 978-94-91455-40-7 |Prijs: € 16,-

Recensies

Mascara is een make-up vloeistof, waarmee je je mooier kunt maken, voor de ander normaliter. Mascara is tegelijkertijd ook een woord dat verwant is aan ‘masker’ en dat is nu juist iets waarmee je je voor de ander verbergt. Twee kanten aan een woord, dat is wat de nieuwe bundel van Peter W.J. Brouwer (Eindhoven 1965) Mascara ons leert.
– Camiel Hamans –


– Levity Peters in Meander –

“De waarheden in Brouwer’s gedichten zijn aangebracht met een fijne toets:‘één kan dwalen, twee gaan altijd/ergens heen’ (‘Een vriendschap’).”
– Cor Gout in Extaze –


“De dichter hoedt zich voor grote pathetische woorden, maar concentreert zich integendeel op sprekende details: kristalsuiker, pannenkoeken, dominosteentjes en spiegeleieren spelen in deze poëzie een belangrijke rol. Het kleine suggereert namelijk het grootse, soms door het op te roepen, elders door het net te verzwijgen.”
– Dirk De Geest in MappaLibri –


“Brouwer is een weloverwogen dichter … die hard werkt om wat hij wil zeggen onder woorden te brengen, die daarbij zijn woorden zorgvuldig kiest en die bovendien niet bang is overbodige dingen weg te laten.” (…)
Bouke Vlierhuis in Hanta

Bekijk op Youtube

Inkijkexemplaar

Mascara

Bestel het boek

Verkrijgbaar bij de plaatselijke boekhandel of online via Bol.com

Proza

Het siamese moment
Het oog van de kraanvogel
Op alles wat ik ben
Nieuwe boek Peter WJ Brouwer

Het Siamees moment
(In de Knipscheer,Haarlem 2017)

Het oog van de kraanvogel
(In de Knipscheer, Haarlem 2021)

Op alles wat ik ben
(In de Knipscheer, Haarlem 2024)

Werktitel: IJzel
(Nobelman, verwacht 2026)

Poëzie

Landdieren
Mascara (Uitgeverij P, Leuven 2014)
Brief aan wie niet bestaat

Landdieren
(Uitgeverij P, Leuven 2011)

Mascara
(Uitgeverij P, Leuven 2014)

Brief aan wie niet bestaat
(In de Knipscheer/Uitgeverij P,
Haarlem/Leuven 2016)